Idag finns det applikationer, eller appar som det kallas i vardagligt tal, för det mesta. Det kan handla om allt från att hålla kontakt med vänner och bekanta, till att pensionsspara eller handla hem hämtmat. Många appar har fokus på användarnas hälsa och välmående. Hälsoapparna är många och hjälper dig att hålla koll på din livsstil genom att spåra din fysiska aktivitet och tillhandahålla verktyg som kaloriräkning, hälsosamma recept, sömnregistrering och mycket mer.

Det finns hälsoappar till det mesta, exempelvis appar som hjälper till att filtrera bort blåljus. Blåljus är något som de allra flesta människor utsätts för i sin vardag; det är nämligen det ljus som utstrålas från skärmar på datorer, surfplattor och mobiler. Med hjälp av en app som minskar detta ljus kan man spara ögonen och reducera stress i kroppen.

En annan typ av ljus som man skall vara aktsam på är UV-ljus. UV-ljus står för ultraviolett ljus och är en typ av strålning som emanerar från solen. Denna strålning är mycket skadlig för oss människor och kan orsaka hudproblem och cancer-sjukdomar. Det gäller att vara försiktig, begränsa sin tid i solen och skydda huden. Detta gör man till exempel genom att använda sig av solkräm eller uv dräkt när man vistas i solen. En uv dräkt är speciellt bra till barn, då de får ett riktigt bra skydd mot solen och man slipper smörja in dem med solkräm, något som många barn ogillar. Vill man ha ett superskydd kan man naturligtvis kombinera de två skydden. Glöm inte heller bort att skydda barnets huvud med en keps eller en solhatt och smörj in de kroppsdelar som inte täcks med en solkräm med hög solskyddsfaktor. Det finns även appar som hjälper dig att bedöma hur lång tid du kan spendera i solen och hur stark strålningen är. Vill man inte ladda ner en enskild app finns denna funktion även i vissa av de vanligaste väderapparna.

Som användare av hälsoappar gäller det dock att vara en kritisk konsument . En granskning har nämligen visat att det finns en hel del hälsoappar som inte uppfyller medicinska krav. Det finns sedan 2021 ett nytt regelverk, MDR, som stipulerar att även appar skall granskas och bedömas som en medicinteknisk produkt. De måste vara CE-märkta för att få marknadsföras. Men det finns ändå vissa problem då regelverket inte är helt anpassat för att kunna reglera den senaste tekniska utvecklingen. Så det gäller att själv granska de appar man laddar ner, granska användarvillkoren och säkerställa att man är okej med dessa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *